Informatie

Voordat u een brommobiel aanschaft is het natuurlijk belangrijk om wat meer informatie te hebben wat betreft de wetgeving en veiligheid. Een brommobiel is een bromfiets met meer dan 2 wielen die voorzien is van een gesloten carrosserie. Een brommobiel heeft een maximum snelheid van 45 km/uur met een motorvermogen van maximum 6 kW. Maar wanneer mag u er precies in rijden en wanneer en waar mag u er mee de weg op? Wij vertellen het u.

Wat zijn de vereisten?

Wat wordt er precies van u verwacht?

 • Een AM-rijbewijs is vereist;
 • Op de achterkant van het voertuig moet een rond, wit bord of sticker met een rode rand aangebracht zijn waarin in zwarte letters het getal 45 wordt aangegeven;
 • Het voertuig moet verzekerd zijn;
 • Vanaf 16 jaar mag je rijden met een Ligier of Microcar.

Voldoet u hier aan? Dan mag u met een brommobiel de weg op. Hebt je nog geen AM-rijbewijs? Dan is het handig om een rijvaardigheidsopleiding te volgen bij een erkende rijschool.

Heeft u nu een autorijbewijs en overweegt u om te stoppen met autorijden en de overstap te maken naar een brommobiel? U kunt uw autorijbewijs bij uw gemeente omruilen voor alleen AM-rijbewijs. U hoeft dan niet meer naar de keuringsarts voor het verlengen van het rijbewijs. Uiteraard is het wel raadzaam om de veiligheid van uzelf en de medeweggebruikers in acht te houden. Wij adviseren u graag en eerlijk over uw mogelijkheden.

Wetgeving

De brommobiel functioneert goed in het verkeer. Niet alleen in de stad, maar ook op afgelegen landweggetjes is het ideaal om hiermee de weg op te gaan. Alle overige weggebruikers moeten de brommobiel als motorvoertuig behandelen en daarbij gelden dus ook de normale regels. Komt u bijvoorbeeld van rechts? Dan heeft u gewoon voorrang.

Verschillende veiligheidsmaatregelen

Het is natuurlijk wel belangrijk om veilig de weg op te gaan. In een brommobiel hoeft u geen helm op, maar is het gebruiken van de veiligheidsgordel verplicht zoals ook in een auto. U dient zich te gedragen als bestuurder van een motorvoertuig, dus bent u verplicht om op de weg te rijden in plaats van de fietspaden en fietsstroken. Echter mag u niet op de autowegen en autosnelwegen rijden. Er mag maar 1 persoon naast de bestuurder in een brommobiel zitten.

De veiligheid van de voertuigen

Om veiligheid van de voertuigen te garanderen zijn er verschillende testen uitgevoerd. Wij willen namelijk de beste voertuigen aanbieden. Er worden verschillende virtuele crash tests uitgevoerd zodat een hoge veiligheid van de gebruiker centraal staat. Hierdoor wordt er een intelligent en globaal concept aangeboden om zo de overlevingscel in geval van een ongeluk te behouden. Ligier & Microcar heeft oog voor de kleinste details zodat alles geheel veilig is.
Er wordt gebruik gemaakt van de volgende aspecten:

  • Een monobloc chassiskooi die een stevigheid garandeert en een bewezen weerstand biedt in het geval van een aanrijding;
  • Structurele verstevigingen;
  • Vier geventileerde, inox remschijven gepaard met remklauwen met vergrootte zuigers voor een correcte remgang en een uitzonderlijke uithouding;
  • Onafhankelijke ophanging met schokdempers met variabele flexibiliteit voor baarvastheid en een perfect contact met de grond;
  • Verankering van de veiligheidsgordels met een scheurvastheid tot over een ton
  • Monobloc wielarmen achteraan in gegoten aluminium;
  • Hoge weerstandsbodemplaat;
  • Panoramische glasvlakken met een verminderde dode hoek, meer bepaald aan de zij- en achterkant;
  • Verwarmde buitenspiegels met een automatische uitschakeling voor een maximale bruikbaarheid ongeacht het seizoen;
  • Achteruitrijradar op basis van ultrasonische golven;
  • Elektrische hoogteregeling van de koplampen voor een optimale verlichting in alle omstandigheden.

Meer weten over wetgeving en veiligheid?

Heeft u nog vragen wat betreft de wetgeving en veiligheid? Dan kunnen wij u daar meer over vertellen. Contact opnemen mag daarom altijd. Bel ons even op of stuur een e-mail en wij beantwoorden al uw vragen. Wellicht rijdt u dan binnenkort ook in één van de Ligier of Microcar brommobielen.

Bezoekadres

Lageveld 9
3852 PH SPEULD (Gem. Ermelo)

0577-40-73-86
info@autoverbeek.nl